detroit techno

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

voorzie mij van een introductie in dit genre. net via underground artiesten ontdekt dat ik dit toch wel erg leuk vind.. wat zijn de grote namen en de onmisbare platen?

-- Ludo (ordinarypeoplerecs@hotmail.com), April 22, 2002

Answers

Ha! Riep iemand mij? :) Allereerst techno moet je niet als een eiland zien, het is altijd op zijn sterkst geweerst in een soort dialectische verhouding met house. Bovendien wat men ook zegt: techno is ondenkbaar zonder Europa ergo: Kraftwerk, Moroder, D.A.F., Frankie Goes To Hollywood (no shit, Derrick May is groot fan), etc.

Goed lijstje wilde je zien?

-1-

-- Omar (omar@kindamuzik.net), April 22, 2002.


De grote drie:

Derrick May - Innovator (2cd): hele goeie best-of staan alle krakers op als 'Strings Of Life' en misschien mijn favoriete dansplaat aller tijden 'It Is What It Is'

Kevin Saunderson - Faces & Phases zelfde idee. De meest dansbare van de grote drie. Van harde disco tot hele duistere shit als 'Just Another Chance' waarop de legendarische Reese bas wordt geintroduceerd die later ook furore maakt in jungle, etc.

Model 500 - Classics voor het oude werk als 'No Ufo's' en Deep Space omdat het een prachtig album is.

-2-

-- Omar (omar@kindamuzik.net), April 22, 2002.


Tweede generatie:

Carl Craig. ALLES! Maakt niet uit gewoon wat je vind kopen! Heeft verzamelcd's van zijn 69, Paperclip People en BFC/Psyche alliasen. Plus twee albums onder zijn eigen naam. En mijn persoonlijke favoriet Programmed als Innerzone Orchestra (niet meteen in dat jazz- techno verhaal trappen, dit is af en toe hardcore breinkraken).

Underground Resistance. ALLES! Revolution for change is het techno album. Maar vergeet ook niet Rings of Saturn en Atlantis

-3-

-- Omar (omar@kindamuzik.net), April 22, 2002.


Daar aan gelieerd Jeff Mills. Daar moet je van uitchecken Waveform deel 1 en 3. Wel uitkijken want dat is loeihard. Echt raggen, maar met stijl. ;) Live at the Liquid Room is de No Sleep Till Hammersmith van de dansmuziek en heel erg fijn. Later werk van Mills gaat de minimale kant op en wordt ook wat verfijnder, soms interessant, vaak saai.

Richie Hawtin aka Plastikman alweer ALLES. Oppassen want dit is hele kale kunst-acid met name op de reguliere albums. Het latere Consumed is het meesterwerk. Hij heeft ook drie mix-cd's die erg fijn zijn.

-4-

-- Omar (omar@kindamuzik.net), April 22, 2002.


Daar begin je dus mee. ;) Dan kan je later nog werk uitchecken van Moodymann (swingt de pan uit), Red Planet (U.R. gelieerd, 'Stardancer' is monumentaal), misschien Stacey Pullen al is die als DJ beter dan als producer (check daarom zijn DJ Kicks uit, mijn favoriet uit de serie). Wil je meer de electro kan uit dan kom je toch meteen uit op Drexciya maar dat is weer een heel verhaal apart. Hoop dat dit helpt ;)

-4-

-- Omar (omar@kindamuzik.net), April 22, 2002.



(Moroder? Huur gewoon Scarface!)

-- nathalie (stevienixed@hotmail.com), April 22, 2002.

"techno is just like Detroit: a complete mistake !" history of techno http://music.hyperreal.org/library/machine_soul.html

history of house http://music.hyperreal.org/library/history_of_house.html

zijn zeer goeie teksten als inleiding...

-- Johan (johan@kindamuzik.net), April 22, 2002.


Ik ben geen kenner, maar voor mij mogen (Bytes) en Spanners van The Black Dog niet onvermeld blijven, alsmede Trainer van Plaid.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), April 23, 2002.

Roger, Roger...BD/Plaid is wel techno, is beinvloed door Detroit Techno, maar het komt niet uit Detroit. Dit luistert nauw. ;)

-- Omar (omar@kindamuzik.net), April 23, 2002.

Bijdeweg Johan, kom eens op met jouw persoonlijke voorkeur kwa Detroit. Dat wil ik wel eens weten.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), April 23, 2002.


Dit luistert nauw. ;)

Zoals ik al zei... ;-) (Ik houd verder mijn mond)

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), April 23, 2002.

kijk eens aan dank allen en vooral Omar.

ik zal eerst eens die inleidingteksten gaan lezen en dan al die namen eens opschrijven om eens bieb,winkel en audiogalaxy te checken.

:)

-- Ludo (ordinarypeoplerecs@hotmail.com), April 23, 2002.


Wat mij betreft zijn twee cd's onontbeerlijk. Ik weet niet in welke mate ze nog voorhanden zijn:

RetroTechno/DetroitDefinitive: EmotionsElectric - diverse artiesten (Network 1991). Met de classics van Cybotron, Model 500, Reese, Rhythim Is Rhythim etc.

Relics: a Transmat Compilation - diverse artiesten (Transmat 1992). Transmat is het label van Derrick May. Met Rhythim Is Rhythim, Mayday, Psyche, Suburban Kight etc.

-- JoB (jobwit@vpro.nl), April 23, 2002.


Ja dat zijn wel twee hele goeie introducties. Al mis je dan wel de post-1991 dingen. Je ziet die cd's best wel eens in 2ehands bakken liggen.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), April 23, 2002.

hele middag aan het downloaden. absolute favoriet: Jeff Mills. het nummer van Saunderson combineert sex met autotoeters en martin luther king. hehe. humor heeft ie wel. :)

derrick may's strings for life vond ik niks.

programmed van innerzone was leuk, tikkeltje saai.

straks underground resistance nog luisteren.

-- Ludo (ordinarypeoplerecs@hotmail.com), April 23, 2002.



Bovendien wat men ook zegt: techno is ondenkbaar zonder Europa ergo: Kraftwerk, Moroder, D.A.F., Frankie Goes To Hollywood (no shit, Derrick May is groot fan), etc.

Vergeet onze nationale belgische helden van Telex niet ! :-)

Bijdeweg Johan, kom eens op met jouw persoonlijke voorkeur kwa Detroit. Dat wil ik wel eens weten.

Over de kwaliteit van jouw opgenoemde eerste namen is geen discussie: love that old shit... Vlak na die namen kan Ludo Detroit misschien verlaten en wat zaken zoeken op labels zoals Tresor en R&S om terug op het continent te komen. Andere namen die in me opkomen: Octave One, Robert Hood,

Vind ook wel dat als je die oude techno namen gaat beluisteren dat je in één trek de opkomst vd house (in chicago, NY, where-ever) moet checken om het "volledige" plaatje te hebben..

en merk bij mezelf op dat ik tegenwoordig veel meer met house bezig ben dan met techno, of dat nu komt door een continue saaier wordende herhaling van de engels/duits stampertechno beweging die al vrij lang overheerst of door het feit dat ik ouder ben geworden en het dus gewoonweg relaxer dansen is op house laat ik in het midden...

veel van die nummers komen pas/enkel echt tot hun recht op de dansvloer, dus check ze niet alleen via het net, but go out there... :-)

plur ;-)

-- Johan (johan@kindamuzik.net), April 23, 2002.


heeft die gast van Telex geen nieuwe plaat uit (onder een andere naam)?

-- nathalie (stevienixed@hotmail.com), April 23, 2002.

underground resistance's final frontier was ook erg goed.

-- Ludo (ordinarypeoplerecs@hotmail.com), April 24, 2002.

heeft die gast van Telex geen nieuwe plaat uit (onder een andere naam)?

yep onder zijn eigen naam, Marc Moulin. "Top Secret" vorig jaar verschenen op Blue Note, label had een opvolger nodig voor het succes van St-Germain en had hem gevraagd om een plaatje te maken wat logisch is omdat hij niet enkel gekend is voor zijn electronisch werk met Telex maar ervoren al begin jaren 70 om zijn jazz-uitingen.

Top Secret is een mooie plaat geworden met leuke electronica en een keure belgische jazz muzikanten zoals Bert Joris, Bart Maris en de onvermijdelijke Philip Catherine.

Check out zijn ouder jazz-werk: Marc Moulin - Placebo Sessions 71-74 (met op de hoes van de re-issue de hilarische opmerking dat we dit niet mogen verwarren met de contemporary British band of the same name) Marc Moulin - Sam Suffy

Telex is een paar jaren geleden terug hip geworden met de re-issues en de re-mixen (check out de fantastische carl craig mix van Moskow Diskow)

-- Johan (johan@kindamuzik.net), April 24, 2002.


Okay Ludo als je 'Final Frontier' goed vond, ga dan op zoek naar 'Afrogermanic', 'Mi Raza' en 'Seawolf' van Underground Resistance. En 'Stardancer' van Red Planet.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), April 26, 2002.

Moderation questions? read the FAQ