Eight Balling to Ghost World

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

Muziekfans zijn dikwijls ook (als kind en soms nog als volwassene) verslaafd aan comics. Dus dit is de thread waar jullie me bewijzen of dit waar is, wat ik moet lezen, welke groepen beinvloed waren door comics en of er een verband is.

-- nathalie (stevienixed@yahoo.com), June 17, 2002

Answers

grappig. onlangs nog heb ik de Haarlemse stripdagen bezocht. niet alleen omdat ze in 'mijn' stad worden gehouden (overigens is de kans groot dat alles in 'mijn' stad wordt gehouden gezien het aantal verhuizingen), maar vooral omdat ik iets niet begrijp.

in mijn jeugd, toen ik nog braaf top 40 luisterde, las ik strips tot ik groen zag. batman, spiderman, fantastic four, storm, buck danny, noem maar op.

maar plots was het over. toch lijkt het me leuk om ook eens een stripje weg te lezen. maar waar te beginnen? twee dagen stripdagen hebben me alleen maar meer confuus gemaakt.

maar dat deed mijn eerste bezoek aan London om drum&bass te kopen overigens ook (leuk gezicht: ik met mijn charlatans/shoegazer outfit de meest obscure kelders in).

-- theo ploeg (theo@cut-up.com), June 17, 2002.


Onze band (cheech wizard) is vernoemd naar een comic-character van Vaughn Bode. Een van de geniaalste striptekenaars en schrijver van heerlijke hilarische trippy hippy (maar toch ook kritische) strips. Ook is hij van grote invloed geweest op graffiti in New York en later wereldwijd. Koop dit, aanrader !! http://www.pha.jhu.edu/~jdavies/bode/cheech/ch_trick.html

-- martinus (martin@cheech-wizard.com), June 17, 2002.

Dat is niet waar. Niet altijd tenminste. Geef mij maar een gewoon boek.

-- bas (bas@kindamuzik.net), June 17, 2002.

Geen comics, wel strips. Lees Isabelle Avondrood, De Duistere Steden, 7 Levens van de Sperwer, Samber, Macabre Sfeer, Rork, etc. Maar bovenal - vrij naar bas - pak een goed boek. Celine bijvoorbeeld. Of Ruyslink.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), June 17, 2002.

wat is het verschil tussen een comic en een strip?

-- theo ploeg (theo@cut-up.com), June 17, 2002.


Nu ja, geen comics...

Ghostworld is prachtig, ja. Evenals de hele Eightball-serie. Verder Julie Doucet (Dirty plotte), Roberta Gregory (Bitchy Bitch), Joe Matt (Peepshow), Dave Sim (Cerebus), Evan Dorkin (Dork), en nog zo heel wat.

Muziek geinspireerd door comics, of vice versa. Mmmmmmmmmmmm.... Er was een Freakshow-comic, vrij naar de karakters van de gelijknamige Residents-cd. Verder is er een comixserie geweest over The Moles & The Shubs uit Mole Trilogy van The Residents, door Matt Howard. Tekenaar Gary Panter heeft een plaat gemaakt (op Ralph-records, including - jawel - The Residents). Verder... Niet officieel, maar toch toch: Manowar Vs. Conan the Barbaar. Iemand? Als we nog verder afdalen: Kiss heeft een eigen comixserie. Maar ja... Wel tegek: de strip Hamster Joviaal (Marcel Gotlib) bevat veel referenties naar de muziek uit de tijd dat de strip gemaakt werd: Bowie, Dylan, Stones, Zappa, Beefheart, Beatles. Eind zestig, indeed. In de eerder genoemde Comixreeks Cerebus spelen Mick Jagger en Keith Richards een bijrol.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), June 17, 2002.

Theo, globaal: comixs zijn de Amerikaanse strips. Die worden op kleiner formaat dan Europese strips gedrukt, op krantenpapier, bevatten voor de helft reclame, en verhalen die per maandelijkse aflevering gaan. Europese albums hebben een groter formaat, bevatten geen advertenties, een volledig verhaal per deel, en per reeks verschijnt er gemiddeld een per jaar.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), June 17, 2002.

Dat voor wat betreft de vorm, inhoudelijk zijn (waren) er ook veel verschillen. Europese strips waren altijd veel meer karaktergericht en episch van opzet, Amerikaanse actiegericht en ieder verhaal liep voor een vast aantal maanden. Inmiddels zijn de verschillen inhoudelijk wat minder doorzichtelijk.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), June 17, 2002.

En dan is er nog het verschil tussen comix en comics, maar laat ik waken voor overkill.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), June 17, 2002.

Mijn broertje verzamelt strips. Die lees ik wel, maar ik schijn dat verkeerd te doen: ik heb zo'n boekje in 10 minuten uit omdat ik alleen de teksten lees. Je schijnt de plaatjes uitgebreid te moeten bewonderen.

Preacher is de leukste die hij heeft. Lekker bizar en over the top.

-- Martijn ter Haar (wmterhaar@myrealbox.com), June 17, 2002.



In een ideale situatie vullen tekst en plaatje elkaar aan natuurlijk. Zulke situaties zijn zeldzaam. Probeer eens iets van Andreas zou ik zeggen.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), June 17, 2002.

maar laat ik waken voor overkill

precies. veel dank roger. ik weet inmiddels weer veel meer dan ik wist. bijvoorbeeld dat ik vroeger dus vooral comics las.

-- theo ploeg (theo@kindamuzik.net), June 17, 2002.

Ik ben echt een nieuwe garde comic lezer, ofwel webcomics eigenlijk alleen. Dan vooral ook nog es een keer de loze humor, als little- gamers.com en inktank.com en altijd de "manga" Megatokyo.com. Maar van die boekjes heb ik nooit echt gehouden. Dingen als Spiderman, batman, xmen, konden me nooit echt boeien. Sommige van die nieuwe dingen (Daniel Clowes e.d.) wekken bij mij meer interesse.

-- Maarten Zinkstok (mzinkstok@hotmail.com), June 19, 2002.

Moderation questions? read the FAQ